Turistický magazín

PRŮVODCE TURISTŮ A NÁVŠTĚVNÍKŮ ÚSTECKÉHO KRAJE

Ústecko

Autor článku:

Martin Zíka

Martin Zíka

PROFIL

NAŠE TIPY:

Starý vechtr ZOO Ústí nad Labem Zubrnický motoráček Zoopark Chomutov Ubytování Goliáš - Krásná Lípa

Publikováno: 06.03.2019

AKTUALIZACE: 7.3.2019

Klub českých turistůZajímavá událost

Rubrika: Pozvánka na akci / Zajímavá událost

Region: Ústecko • Destinace: mimo destinaci

V BŘEZNU NA BŘEZŇÁKA

Příznivci Viktora Cibicha se sejdou na hřbitově i v pivovaru

Příznivci tváře velkobřezenských piv, pana Viktora Cibicha, se jako každoročně chystají uctít jeho památku. V sobotu 9. března se sejdou na hřbitově ve Valtířově, kde je pochován. Sraz všech účastníků je přímo před hřbitovem kolem půl jedenácté dopoledne.

Portrét pana Cibicha na etiketě

Foto: archiv zdroje

O kvalitě piv vařených ve Velkém Březně tradiční metodou, kterým pan Cibich propůjčil svou tvář, svědčí i ceny z degustačních soutěží.

Pietní akt se koná už čtrnáctým rokem. Akci organizují členové Sdružení přátel piva. Na místo dorazí i pivovarníci z Velkého Března, kde Viktor Cibich začátkem minulého století žil a pracoval jako přednosta vlakové stanice. Za doživotní pivní rentu souhlasil s tím, že jeho podobizna bude zdobit etikety velkobřezenských piv. Na setkání se dále chystají členové Klubu vojenských veteránů z Babin, kteří u hrobu každoročně drží čestnou stráž.

POCTA PIVNÍ OSOBNOSTI

Na hřbitově se uskuteční kladení věnců a proslovy účastníků. „Kromě věnce si každoročně připravíme i doutník. Ten k panu Cibichovi prostě patřil stejně jako pivo, dokonce je s ním na etiketách velkobřezenského piva zobrazen. Jinak nás ve sdružení těší, že se akce V březnu na Březňáka už stala tradicí a daří se ji udržovat tolik let,“ konstatoval člen Sdružení přátel piva Zdeněk Šťastný.

NA ZÁVĚR POSEZENÍ U BŘEZŇÁKA

Po návštěvě hřbitova se všichni účastníci vydají procházkou do velkobřezenského pivovaru, kde se oblíbené pivo vaří už více než 260 let. Pivovarští mistři nadále zůstávají věrni české pivovarnické tradici a vlastnímu způsobu výroby piva, přičemž se spoléhají výhradně na svoji intuici, poctivou ruční práci a kvalitní místní suroviny.

Zdroj článku: Kateřina Veitová

Fotografie k článku:

Portrét pana Cibicha na etiketě

Související odkazy:

MAPA
KOMENTUJ

Komentáře k článku:

Máte-li k článku zajímavou doplňující informaci, připojte ji jako komentář:

K tomuto článku zatím nejsou komentáře.

NAŠE TIPY:

Starý vechtr ZOO Ústí nad Labem Zubrnický motoráček Zoopark Chomutov Ubytování Goliáš - Krásná Lípa

PARTNEŘI TURISTICKÉHO MAGAZÍNU: