Turistický magazín

PRŮVODCE TURISTŮ A NÁVŠTĚVNÍKŮ ÚSTECKÉHO KRAJE

Šluknovsko

Autor článku:

Martin Zíka

Martin Zíka

PROFIL

NAŠE TIPY:

Starý vechtr ZOO Ústí nad Labem Zubrnický motoráček Zoopark Chomutov Rozhledna na Studenci

Publikováno: 01.12.2018

AKTUALIZACE: 15.6.2019

Klub českých turistů

Rubrika: Reportáž z akce /

Region: Šluknovsko • Destinace: České Švýcarsko

BUDIŽ POŽEHNÁNA PIVNÍ TURISTIKA

Kde se pivo pije, tam turistika žije

Málo platné, orosený žejdlík dobrého piva k turistice prostě patří. Zejména v parném létě, když po vydatné túře do útrob „zasyčí jedno orosené“, pak se hned lépe povídá o nových zážitcích. A že je pivo řazeno mezi nejkvalitnější iontové nápoje, bylo jen otázkou času, kdy vznikne první oddíl pivní turistiky. Tak se i stalo v roce 2017 při Klubu českých turistů v Děčíně.

Pivo Kamenický poklad z pivovaru Kotouč.

Foto: Martin Zíka

Pivo jako „smetánek“. Tak hodnotím třináctku „Kamenický poklad“ z pivovaru Kotouč, která nepochybně patří mezi top pivní deserty Děčínska. Pokaždé, když mám cestu kolem, se tu prostě musím zastavit, abych uspokojil neodolatelnou chuť a žízeň.

Vlastenecký trend zakládání nových českých minipivovarů zasáhl také region, ve kterém žiji, tedy Šluknovsko. Brzy jsem si ověřil, že tyto regionální pivní nápoje jsou skutečně většinou velmi chutné a kvalitní. Tož jsem si řekl (podle slavného výroku z filmové pohádky o šíleně smutné princezně), že „to se musí podporovat!“, a založil jsem při Klubu českých turistů v Děčíně první oddíl pivní turistiky, jehož ušlechtilým posláním je objevovat nové pivovárky a koštovat jejich skvělé produkty. Pochopitelně vždy v kontextu s poctivým turistickým výkonem.

KAŽDÝ PIVOVAR MÁ SVÉHO PIVNÍHO FAVORITA

Lákavých cílů je opravdu požehnaně. Když vezmu jako vzorek jenom domácí lokalitu, mám na dosah pivovárky ve Varnsdorfu, Krásné Lípě, České Kamenici, Kytlicích, Cvikově a Děčíně. Další jdou v blízkém Německu a už se proslýchá, že v brzké době vzniknou nové „ pivní turistické“ cíle. Asi se nedá říci, kde mají pivo nejlepší. Jak jsem si ověřil, každý podnik má celkem pestré portfolium pivních produktů a k tomu vaří ještě příležitostné výroční speciály. Co se mého šmaku týče, u Kocoura si rád dám čtrnáctku Samurai, do Falkenštejna chodím na čtrnáctku tmavý speciál, ve Cvikově mi sedí dvanáctka Klíč, u Kotouče si pochutnám na třináctistupňovém Kamenickém pokladu, a tak dále.

PIVO A TURISTIKA DĚLÁ HEZKÁ TĚLA

Nemyslete si ale, že jediným smyslem provozování pivní turistiky je pěstování kulatých tělesných partií, jak by se mohlo na první dojem zdát. A také nejde jenom o to pivní mlsání. S oddílem pivní turistiky totiž navštěvujeme nejen místa sladem a pípami oplývající, ale i taková, kde se nabízejí různé zajímavé a kvalitní regionální produkty, které si rozhodně v dnešním globalizovaném světě zaslouží pozornost publika. Už jen proto, že je to něco zajímavého, a že výrobky šikovných místních lidiček přispívají k zadržování oběživa v domovině.

ČESKÉ PIVO PROUDÍ ŽILAMI EXOTICKÝCH NÁRODŮ

O tom, jaký věhlas má české pivo, jsem se též přesvědčil při letošní měsíční expedici do daleké Gruzie. V obchodech a barech větších i menších měst tam běžně narazíte na značky Kozel, Budvar, Bernard a mnohé další. Jak už bylo řečeno, pivo a turistika k sobě neoddělitelně patří, což potvrzuje skutečnost, že i v této atraktivní zemi najdete četné důkazy aktivit Klubu českých turistů. Ti zde pomáhají se značením cest, vytvářením systému cyklotras kolem hlavního města Tbilisi a dokonce i s rozvojem nádherných treků v pohoří Velkého Kavkazu, zejména v regionu Tušetie.

NA PIVO JSEM HRDÝ VÍC, NEŽ NA PREZIDENTA

Zkrátka česká pivní kultura kvete nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Zdá se mi, že pivo spolu s turistickou značkou rozhodně patří mezi nejvýznamnější české exportní artikly. Na obé bychom měli být náležitě hrdi. Kdybyste se k provozování pivní turistiky také chtěli připojit, akce našeho oddílu najdete v kalendáři akcí na www.kctul.cz (viz piktogram žejdlíku). Naší zatím poslední velmi vydařenou akcí byla návštěva minipivovaru Kotouč v České Kamenici (viz foto).

ZATÍM POSLEDNÍ ZÁŘEZ NA PAŽBĚ

V prosinci 2018 jsme cestou z „Hranáče“ ochutnali produkty našeho nejmenšího regionálního pivovárku (Helene v Kytlicích). Zrovna měli navařen vánoční speciál... takže jsem se zasejc jednou cítil po pivu velmi povznešeně. Mimochodem, zdejší kuchyně je rovněž jazyku libá a pan šéf si dává záležet. Ovšem pokud byste tam měli namířeno s větší skupinou, je nutné se objednat předem.

ODDÍL PIVNÍ TURISTIKY PŘIJÍMÁ NOVICE

Jestli se vám při čtení tohoto článku mírně sbíhaly sliny, pak je to neklamné znamení, že vašemu tělu by pivní turistika nepochybně prospívala. Tak pouvažujte. Nebo, máte-li tip na zajímavou turistickou akci spojenou s regionálními produkty, dejte nám vědět na adresu info@kctul.cz. Zvážíme, zda ji můžeme zařadit do programu.

Fotografie k článku:

Pivo Kamenický poklad z pivovaru Kotouč. Drtička sladu v pivovaru Kotouč Prohlídka pivovaru Kotouč Ochutnávka piva v pivovaru Kotouč Kamenický poklad - polotmavá třináctka Pivovar Falkenštejn - Krásná Lípa Pivovar Cvikov
KOMENTUJ

Komentáře k článku:

Máte-li k článku zajímavou doplňující informaci, připojte ji jako komentář:

Komentováno: 04.12.2018

Kamenické pivo je opravdu vynikající!

Komentováno: 05.12.2018

Oddíl pivní turistiky je super. Loni jsem se zúčastnila akce Brutálně nejkratší vejšlap do džemoládovny v Jiřetíně a jsem tomu ráda, protože nyní je už zavřená.

PARTNEŘI TURISTICKÉHO MAGAZÍNU: