O ČEM PÍŠE:
AKCE KČT JANOV
Gastronomický zážitek - zabijačkové speciality |
Termín: 3. 2. 2024 |
Začátek: 14.00 hodin |
Konec: 18.00 hodin |
Hudba: jazz & country |
Turistický výlet: 8 km |
Rozhledna Růženka + Janovská rozhledna |
Lokalita: Janov |
Destinace: České Švýcarsko |
AKCE KČT JANOV
Gastronomický zážitek - zabijačkové speciality • Termín: 3. 2. 2024 • Začátek: 14.00 hodin • Konec: 18.00 hodin • Hudba: jazz & country • Turistický výlet: 8 km • Rozhledna Růženka + Janovská rozhledna • Lokalita: Janov • Destinace: České Švýcarsko
AKTUALIZACE: 2.2.2024
Publikováno: 16.1.2020
Rubrika: Pozvánka na akci / Zajímavá událost
Region: Děčínsko • Destinace: České Švýcarsko
ZABIJAČKOVÁ VESELICE V ČESKÉM ŠVÝCARSKU
Klub českých turistů z Janova zve na pořádnou baštu: 3. 2. 2024
Proč si trochu nezlepšit náladu pěkným výletem spojeným s gastronomickým zážitkem? Výtečnou příležitost k tomu nabízí turisté z Janova nad Hřenskem, kteří v sobotu 3. února 2024 pořádají tradiční Zabijačkovou veselici s country muzikou. Jak z názvu vyplývá, akce je určena zejména pro tu část veřejnosti, která nemá s omastkem žádný problém, ba naopak.
Foto: Martin Zíka
Klub českých turistů z Janova zve své turistické přátele i běžnou veřejnost na 13. ročník Zabijačkové veselice s kapelou Harcovníci a jejich hosty.
Zabijačková veselice v Janově se koná v hotelu U Zeleného stromu (což je také základna KČT Janov) od 14 do 18 hodin. Doporučujeme předtím dobře vytrávit během dopoledního výletu na rozhledny v blízkém okolí (Růženka a Janovská rozhledna).
Jedna z možností je vyrazit linkou DÚK č. 432 z Děčína. Vystoupíte v Růžové, kde navštívíte vyhlídku Růženka a z ní po žluté turistické značce můžete pokračovat až do Janova (janovská rozhledna oslavila nedávno desáté výročí svého vzniku). Cestou si nezapomeňte obě rozhledny vyfotit, získáte tím uvítací bonus (káva neb čokoláda zdarma). Doporučená trasa měří 8 kilometrů.
PŘEBYTEČNÉ KALORIE MOŽNO VYTANČIT
Místní znalci a milovníci country dobře vědí, že k Zeleného stromu patří velký společenský sál. Ten bude dějištěm Zabijačkové veselice, při které své oblíbené country & folk fláky předvedou kapely Harcovníci a Trijankal. Parket má dostatečnou kapacitu pro všechny milovníky tanečního křepčení. Nicméně, jak název akce napovídá, hlavní roli bude mít lahodný ovárek rozplývající se na jazyku a další speciality známé z obrázků mistra Lady (jaterničky, jelítka, prdelačka...). Dostatečným pohybem při svižné hudbě pak můžete vykompenzovat nadbytečné kalorie.
AKCI DOPORUČUJE DEVĚT Z DESETI DIETOLOGŮ
Jak známo, většina lidí v postvánočním období trpí stresem z nadváhy. Ve snaze shodit kila hodně a rychle vystavují svůj organismus velké zátěži, což má neblahý vliv i na psychiku. Účast na Zabijačkové veselici vám pomůže zmírnit syndrom „strachu z nadváhy“ tím, že kolem sebe uvidíte lidi řešící stejný problém. Jitrničkou či ovárkem tedy zmírníte dramatický proces odtučňování na přijatelnou míru. Poté si můžete při skleničce slivovičky v klidu naordinovat svůj každoroční masopůst.
V CENĚ VSTUPNÉHO JE ZÁLOHA NA KONZUMACI
Vstupenka na akci Zabijačková veselice stojí 150 Kč, přičemž 50 Kč z této částky je určena pro muziku a 100 Kč je záloha na konzumaci, která bude účastníkům odečtena při závěrečném zúčtování. Pokud byste měli zájem si zabijačkové produkty přiobjednat domů, informujte se na e-mailu: uzelenehostromu@centrum.cz. Další organizační pokyny najdete v kalendáři turistických akcí (viz odkaz pod článkem).
NECO O HLAVNÍCH ÚČINKUJÍCÍCH ZABIJAČKOVÉ VESELICE 2024:
CO JE JITRNICE
Jitrnice je nejtypičtější produkt domácí zabijačky. Druhově se dělí podle složení na české jitrnice a moravské jaternice. V Janově budou k dispozici ty české, tzn. složení: lalok, bůček, plíce, slezina, játra, bílé pečivo, vývar, sůl, koření (pepř, nové koření, majoránka, zázvor, česnek a cibule). Jitrnice se podává s cibulí a octem (jako tláča) nebo pečená s kůrčičkou servírovaná s přílohou i bez.
Název jitrnice, zjevně odvozený od jitra (rána) má naznačovat, že se jedná o pochoutku krátkodobé spotřeby (večer uvařit, ráno zbaštit). Jitrnice se používala (a možná dodnes někde používá) jako PR nástroj (pí ár - budování vztahů s veřejností). Většina jitrnic se po zabijačce roznesla po vsi sousedům, rodině a známým, což velmi prospívalo soudržnosti komunity. Každý dobrý starosta proto musel dobře zvládat zabijačkový management, aby se v obci zabíjelo postupně, což zajistilo jitrnicový blahobyt zpravidla počínající masopustem. Jitrnice také hrála jednu z hlavních rolí ve slavné pohádce Dařbuján a Pandrhola. U turistů se jitrnice vídává jen zřídka, neboť vzhledem k trvanlivosti je preferován spíše turistický salám.
CO JE JELITO
Jelito, v Janově zvané „grützwurst“, je obdobný produkt z prasátka obsahující jitrnici a navíc kroupy a krev, jenž dává jelitu charakteristickou chuť a tmavě hnědou barvu. Co se složení týče, při výrobě jelit se kreativitě meze nekladou, každý řezník se liší vlastní recepturou, která ho identifikuje. Odtud název „jelito“ neboť při servírování se hosté často dohadovali je-li to od řezníka Krkovičky nebo je-li to od jiného mistra. Když se to nepovedlo, pak došlo k obecné shodě, že dotyčný výrobce je jelito. V turistické hantýrce slovo jelito znamená velkou krevní podlitinu na končetině (většinou dolní) vznikající tím, když se člověk moc kochá. Novým trendem je tzv. „vysokohorské jelito“ vytvořené majznutím hůlkou při předbíhání na ferátě.
CO JE OVAR
Zejména v zimě bývá teplý ovárek či ovarové koleno ve velké oblibě u promrzlých výletníků. Říká se, že jeho příprava je jednoduchá, ale také se to musí umět. Maso se nesmí rozvařit, ale musí jít přitom snadno od kosti. Podává se s křenem, hořčicí, chlebem, pivem a slivovičkou. Propečené ovarové koleno (a jeho majitel) mívá u stolu vždy hodně přátel (najednou jsou všichni turisti), takže je to vysloveně společenská pochoutka (včetně zmíněných příloh). V turistickém nářečí se „ovarem“ nazývá ten, kdo turistiku zanedbává nebo vůbec nikam nechodí.
TĚŠÍME SE NA VÁS V JANOVĚ
Nuže neváhejte navštívit janovské turisty, kteří budou dobře připraveni, aby Vám a vašim přátelům bylo milo a v dobrém jste vzpomínali. Díky celodenní síťové jízdence DÚK k nám do Českého Švýcarska mohou přijet i hosté ze vzdálenějších koutů Ústeckého kraje, takže možno nejen dobře pojíst, ale při muzice i popít hřejivé nápoje všeho druhu.
Prodej vstupenek je omezen na 100 míst.
INFORMUJTE SE:
Tel.: 731 210 753, Mail: uzelenehostromu@centrum.cz
Dostupnost po značených trasách:
Z Růžové do Janova a dále do Hřenska vede žlutá TZT.
K rozhledně Růženka vede od autobusové zastávky Růžová 1 nejprve žlutá značka, na kterou se napojuje naučná stezka Růžová. Orientujte se podle rozcestníků.
Pozn.: O značené trasy v Ústeckém kraji pečují dobrovolní značkaři Klubu českých turistů.
Související články:
KAM NA LETOŠNÍ MASOPUST?JANOVSKÁ ROZHLEDNA JE PŘÍSTUPNÁ ZDARMA CELOROČNĚ
CESTOVÁNÍ PO KRAJI SE SÍŤOVKOU
DOBŘE JE U ZELENÉHO STROMU
ROZHLEDNA RŮŽENKA - VYHLÍDKA NA ČESKÉ ŠVÝCARSKO A LUŽICKÉ HORY
Komentáře k článku:
Máte-li k článku zajímavou doplňující informaci, připojte ji jako komentář:
Komentováno: 01.02.2022
Jitrnice neexistuje,ale jaternice už ano.To psal určitě znalec.
Komentováno: 05.01.2023
Je fuck, jak se to jmenuje, hlavně že si promastím trubky a spláchnu to dobrým pivečkem. A nemusí ani téci potokem. K. N. - DC
Komentováno: 16.02.2023
„Jitrnice neboli jaternice (nářečně itrnice nebo jetrnice) je masný výrobek z vepřového masa. Patří mezi nejtypičtější pokrmy domácí zabijačky, vyrábí se však i průmyslově...“ Tak praví wikipedie :) MZ
Komentováno: 17.01.2024
Safra, safra, velmi rád bych se přidal, ale když ty autobusy teď z Varnsdorfu tak blbě jezdí. Člověk by musel až přes Děčín... MZ